Suomussalmen kirkonkylän raitilla

Suomussalmen kirkonkylä on Suomussalmen entinen keskustaajama. Kylällä asuu tuhatkunta ihmistä.

Kirkonkylä on kaunis, luonnonläheinen kylä, jota toiselta suunnalta syleilee Kiantajärvi ja toiselta suuri erämaa.

Suomussalmelaisille kirkonkylä on juhlapyhien ja suurten elämäntapahtumien paikka: rakas sukulainen on haudattu kirkonkylän hautausmaalle,  moni aviopari on vihitty kirkonkylällä seurakunnan pääkirkossa ja häät on tanssittu Nuorisoseurantalolla. Monelle kirkonkylä on lapsuuden ja nuoruuden koulukylä.

Kirkonkylän menneisyyttä ovat raaka sotahistoria ja kirjallisuudessakin kuvatut värikkäät hahmot. Tämän päivän kirkonkyläläinen elää kuitenkin aika tavallista suomalaista elämää. Ruokaa haetaan lähi-Siwasta, jonka seinustalla ovat parkissa autot, polkupyörät, lastenvaunut ja rollaattorit. Lapset sinkuttavat pyörillä kouluun, koiranulkoiluttajat kiertävät lenkeillään, päiväkotilaiset taapertavat raittia heijastinliiveissään. Koteja remontoidaan ahkerasti, silloin tällöin hierotaan älynystyröitä Kalevan baarin pubi-visassa. Nuorisoseurantalolla on usein tanssit tai muita tapahtumia.

Kalevan baarissa kyläläiset ovat vuosikymmenten ajan tavanneet toisiaan ja istuneet odottamassa kyytiä tai kaveria. Viime vuosina Kaleva on kokenut renessanssin: illan istujia saapuu eri puolilta pitäjää ja kauempaakin etenkin rokki-iltoina.

Kirkonkylän identiteetti on vahva.

– Me tiedämme, että tällä kylällä on pitkä historia ja sille on tapahtunut paljon, mutta se on selviytynyt. Tässä kylässä on juurevuutta. Tämä on ja pysyy,  kuvaa eräs kyläläinen.

Viimeisin vastoinkäyminen on ollut palvelujen nopea pako. Kylä jakautuukin tietyllä tavalla kahtia:  hyvin huolehdittuun omakotitaloasutukseen ja kulttuurimaisemaan sankarihautoineen ja tyhjilleen jääneisiin koulurakennuksiin.

Tie Karhulanvaaralta Kirkkoniemeen on Suomussalmen vanhin tie ja tulvillaan tarinoita. Pala pitäjän historiaa on tallella Kirkkoniemessä Kotiseutumuseossa.

Meistä nykyisistä kirkonkyläläisistä on mukava asua näissä historiallisissa maisemissa – keskellä nykyaikaa. Tämän blogin kautta haluamme tarjota muillekin mahdollisuuden kurkistaa elämään Suomussalmen kirkonkylällä.
Joskus pikkuisen harmittaa, etteivät kaikki voi asua kirkonkylällä.

Jätä kommentti